sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Vähän helvetin hyvä pulla


Samaisesta Anna-Leena Härkösen Taikinaterapiaa-kirjasta löysin myös tämän ohjeen. Nimi houkutti tietenkin heti kokeilemaan;) Pullista tuli rakenteeltaan todella kuohkeita. Käytin suolatonta voita ja kun ohjeeseen ei kuulunut ollenkaan suolaa, jäivät pullat hiukan "veden" makuisiksi. Suosittelenkin, että ohjeeseen käyttäisi normaalisuolaista voita tai vaihtoehtoisesti ripaus suolaa taikinaan. Nämä ovat todellisia vierasvarapullia, sokeria ja voita riittää, joten kalorit ja maku on kohdallaan:) Tämä on kokeilemisen arvoinen ohje, vaikka taidankin pitäytyä vuosia käytössä olleeseen ohjeeseeni pullanleivontapäivinä. Ohje suoraan kopioitu kirjasta.


Vähän helvetin hyvä pulla
(noin 30 kpl)

½ l maitoa
40 g hiivaa
2 munaa
3 dl sokeria
2-3 rkl aitoa vaniljasokeria
1 dl mantelijauhetta
n. 16-18 dl vehnäjauhoja
250 g sulatettua voita
kananmunaa voiteluun
koristeeksi:
mantelilastuja
voita
sokeria ja vaniljasokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Katso ettei maito ole liian kuumaa, muuten hiiva ei toimi! Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi, kaada hiivamaitoon ja lisää sitten mantelijauho ja vehnäjauhot. Älä mätä koko jauhomäärää heti taikinaan; voit lisätä niitä vielä sen jälkeen kun olet kaatanut joukkoon sulatetun voin. Taikina saa olla mukavan rasvaista, mutta ei liian rasvaista. Laita jauhoja oman arviosi mukaan; luota siihen, että tiedät itse millainen taikina on käteen sopivaa. Tiedän, että jätän sinut nyt tämän asian kanssa hyvin yksin, mutta en voi muuta. Pullan leipomiseen kuuluu tietty epävarmuus ja vaistoihinsa luottaminen. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kohota vähintään tunti pyyhkeen alla. Ota kohotetusta taikinasta paloja ja muovaa ne pyöreiksi (ei liian suuriksi!) pulliksi. Paina pulliin kolo keskelle ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota vielä puolisen tuntia. Voitele pullat kananmunalla. Sekoita kolojen täyte seuraavasti: n.½-1 dl sulatettua voita ja 3 rkl sokeria. Mätä täyte koloihin ja ripottele päälle mantelilastuja. Viimeistele vaniljasokeripilvellä. Paista kymmenisen minuuttia 225 asteisessa uunissa. Vahdi pullia tarkasti; ne palavat hyvin helposti. Toivon todella, että onnistut. Ellet onnistu, älä syytä minua ja vaan opettele kuuntelemaan sisäisiä tuntemuksiasi paremmin. (Lähde: Taikinaterapiaa, Anna-Leena Härkönen)


3 kommenttia:

  1. Mä katoin myös samaisesta lehdestä tota ohjetta. Siinä oli paljon muitakin kokeilemisen arvoisia ohjeita ja Anna-Leenalla on hauska tyyli kirjoittaa.
    Tuore pulla kyllä maistuu aina.. =)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen, kirjassa on tosi kivoja ohjeita, kuten tuo aiemmassa postauksessa oleva omenakakku. Itsekin ihastuin kirjoitustyyliin:)

    VastaaPoista
  3. Vaikka käytin normaalisuolaista voita, niin mauttomia olivat. Rakenne ja koostumus hyvä. Lisäksi ihmettelen tuota sulatettua voita ja sokeria täytteeksi. Ihan lillua nestettä lusikoida monttuun. Varmasti huoneenlämpöinen voi+sokerimassa toimisi paremmin.

    VastaaPoista