lauantai 24. lokakuuta 2009

Pienet erityisruokavaliokakut


Tänä viikonloppuna on ollut tekeillä monenlaisia kakkuja ja pari erityisruokavaliokakkua siihen lisäksi. Teimme niistä pieniä ja sieviä 1-2 hengen kakkuja. Kakut on koottu halk. 12 cm:n vuokaan, joten ne mahtuvat juuri ja juuri minikakkukupuun, joka on joskus saatu vierailijalahjaksi Tupperwarekutsuilta:) ..osaa olla söpö muoviastiaksi;) Tämä ensimmäinen kakku on appelsiinijuustokakku keksimurupohjalla. Kakku ei sisällä: sokeria, gluteenia eikä laktoosia. Valitan, kuva on hiukan sumea..:(



Pohja:
50 g laktoositonta margariinia (käytin Sunnuntain hopeanvärisestä pakkauksesta)
½ dl Canderell-makeutusjauhetta
n. 1 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (määrä vaihtelee käytetystä jauhosta riippuen)

Sekoita pehmeään margariiniin muut aineet ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa n. 10 min. Anna jäähtyä. Murustele ja painele irtopohjavuoan pohjalle.

1 dl laktoositonta vispikermaa
½ prk laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
½ appelsiinin mehu ja hedelmälihaa (laitoin lisäksi sitruuna-aromia pari tippaa, sis. sitruuna-aromia ja -öljyä)
1-2 rkl Canderell-makeutusjauhetta
2 tl liivatejauhetta + tilkka vettä

Vatkaa kerma ja sekoita notkistettuun tuorejuustoon. Lisää makeutusjauhe ja appelsiinin mehu + hedelmäliha. Sulata liivatejauhe pakkauksen ohjeen mukaan ja sekoita tasaisesti massaan.
Kaada pohjan päälle ja anna hyytyä. Koristele kakku kumkvateilla, limelohkoilla, tms. ripottele päälle kookoshiutaleita.


Toinen kakuista on maidoton ja luontaisesti gluteeniton. Tämän saaja ei voi käyttää ruokavaliossaan myöskään kauratuotteita. Lisäksi kakku tehtiin kokeilumielessä ilman liivatetta.


pohja:
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 rkl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokerivaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaparin päälle pellille. Paista 175 asteessa 10-15 min.

Täyte:
3/4 dl vadelmamehua
1 rkl sokeria
1 rkl maissijauhoja + tilkka vettä.
(1/2 dl vadelmahilloa)

Keitä täytteen aineista paksu kiisseli. Lisää kiisseliin vadelmahillo. Anna jäähtyä. Leikkaa pohjasta vuoan kokoisia kiekkoja. Keskimmäinen kerros on todennäköisesti koottava paloista. Kasaa kakku 12 cm:n vuokaan, kostutusta ei tarvita. Lisäsin toiseen kerrokseen sipaisun omenamarmeladia. Anna levätä hetki jääkaapissa.

75 g laktoositonta (maidotonta) margariinia (edelleen Sunnuntain hopea pakkaus)
75 g tomusokeria
1 rkl vadelmamehua

Valmista kuorrute vatkaamalla pehmeä margariini vaahdoksi ja lisää tomusokeri + mehu. Kumoa kakku vuoastaan ja levitä päälle ohut kerros kuorrutetta. Kuorrute riittää kevyisiin pursotuksiin reunoille, mutta tee isompi annos, jos haluat runsaammat pursotukset.


Muistathan tarkistaa, etteivät koristeet sisällä kiellettyjä ruoka-aineita, mm. koristerakeet saattavat sisältää gluteenia/maitoproteiinia!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti