maanantai 30. tammikuuta 2012

Paahtoleipää

Leipäkokeilut jatkuvat, vuorossa paahtoleipä. Leipä oli kyllä järkyttävän hyvän makuista, viipalointi ja paahtaminen onnistuivat todella hyvin. Nyt tein leivän ihan kirjan ohjeen mukaan, mutta tarkoitus on tehdä leivästä erilaisia muunnoksia, jahka tässä ehditään. Leivän paistoin leivinuunissa ja oma leipäni paistui 45 minuutissa kypsäksi. Viimeiset 10 min. leipä oli ilman vuokaa uunissa ja pinnasta tuli tosiaan mukavan rapea. (Alkuperäinen ohje kirjasta; Kraus, U., Mader, R. & Stapelfeldt, W. Leipä. Mielenkiintoista tietoa ja reseptejä, NGV.)


PAAHTOLEIPÄ
12 1/4 dl vehnäjauhoja
2          tl  suolaa
2½      dl vettä, huoneenlämpöisenä
2½      dl maitoa, huoneenlämpöisenä
1 pala     tuoretta hiivaa
100     g  pehmeää voita


Siivilöi jauhot kulhoon, lisää suola ja tee kuoppa keskelle. Sekoita vesi ja hiiva keskenään, lisää nämä ja maito kuoppaan. Lisää voinokareet ja sekoita ainekset karkeasti haarukalla. Vaivaa taikinaa käsin n. 5 min, kunnes se on notkeaa. Nostata peitettynä n. tunnin. (kaksinkertaiseksi) Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja laita voideltuun leipävuokaan. Anna nousta vielä 45-60 min. (vuoan kokoiseksi). Paista leipää 200 asteessa 50-60 min. 


Vinkki: Leivän kuoresta tulee rapea, kun otat leivän vuoasta 10 min. ennen paistoajan loppua ja paistat sen ilman vuokaa valmiiksi.

Yhteissynttärit: Emilin kakku

Tässä lupaamani kuva 3-vuotiaan Emilin kakusta. Kakku on siis siskoni tekemä, idea on lainattu suoraan täältä. Kakku sopi mielestäni päivänsankarille oikein loistavasti:) Kakku on tehty aivan ohjeen mukaisesti, oli todella herkullinen maultaan.


Emil-poika aamutuimaan
lähtee mäenlaskuun huimaan
Kiertää, kaartaa, lennähtää,
lunta tuuleen lennättää
Punaposki, ruususuu,
siihen äiti ihastuu
Laittaa kaakaota ja pullaa,
laulaa hiljaa tuutilullaa.

(Johanna Hakalahti, mukaeltu)

tiistai 17. tammikuuta 2012

Focaccia

Tänään sain vihdoin kokeilluksi jo lupaamaani focacciaa. En ole edelleenkään oppinut pitämään oliiveista, kuten alkuperäisessä ohjeessa on käytetty, joten vaihdoin rosmariinin ja oliivien tilalle basilikan ja aurinkokuivatut tomaatit. Nam. Noudatin (kerrankin) muuten kyllä alkuperäistä ohjetta. Tässä ohje siis näillä omilla muutoksilla. (Alkuperäinen ohje kirjasta; Kraus, U., Mader, R. & Stapelfeldt, W. Leipä. Mielenkiintoista tietoa ja reseptejä, NGV.)


Aurinkokuivattu tomaatti-basilikafocaccia

½ palaa hiivaa
1     tl  sokeria
1½ dl  vettä, huoneenlämpöisenä
1    rkl kuivattua basilikaa
5½ dl vehnäjauhoja
1    tl   suolaa
3/4 dl oliiviöljyä

oliiviöljyä
aurinkokuivattuja tomaatteja (paloina)
kuivattua basilikaa
karkeaa merisuolaa

Liuota sokeri ja hiiva veteen. Siivilöi jauhot isoon kulhoon ja lisää suola, tee kuoppa keskelle, murenna basilikanlehdet, neste ja oliiviöljy ja vaivaa seosta n. 5 min. Taikinasta tulee aika tukevaa. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. 2 tuntia. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä uudelleen ja painele se pellille levyksi. Reunojen tulee olla hiukan paksummat kuin keskusta. Painele puukusikan varrella leivän pintaan tasaisin välein reikiä. Sivele pinnalle oliiviöljyä, painele kuoppiin tomaatinpalat ja ripottele pinnalle basilikaa ja karkeaa merisuolaa. Paista 200-asteisessa uunissa 20-25 min. Tarjoile uunituoreena ja lämpimänä.

Oma arvio:
Itse jättäisin jauhoja hiukan vähemmälle. Heti lämpimänä rakenne oli ihan hyvä, mutta alkoi nopeasti kuivua. Teen toistekin, maku oli oikein mainio.

maanantai 16. tammikuuta 2012

Yhteissynttärit: Kakku kaksosille

Velipojat täyttävät ensiviikolla vuosia, mutta koska lähipiirissä on tammikuulla useita syntymäpäiviä lähekkäin, päätettiin pitää kaikki juhlat kerralla. Jaoimme vähän tarjottavien tekoa ja loppujen lopuksi pöytä oikein notkui herkkuja. Siskonpoika juhli 3-vuotissyntymäpäiviään ja hänelle sisko teki kakun (josta myöhemmin ehkä kuvaa) ja lisäksi suolaista tarjottavaa. Minä otin huolekseni velipoikien kakun sekä riisimurokarkkien teon. Ja näin edespäin:) Omat kakut saivat siis vain nämä alta kaksikymppiset sankarit, vanhemmat sankarit saivat "tyytyä" maistelemaan niitä sekä muuta tarjottavaa:D (muuten olisi kakkukiintiö saattanut aika lailla ylittyä)

Varsinaiseen asiaan eli kakkuun. Kyselin toiveita kakun suhteen ja aikani tingattuani toinen veljistä totesi; "vaikka kuusikulmainen ja vihreä, jonka päällä on vuoristo ja linna." ..Öh.. no, itsepähän kysyin;) Eipä siinä muuta kuin toimeen vain. Koska en omista kuusikulmaista vuokaa, tein pyöreän kakkupohjan (taisi olla kuuden munan) ja mittasin ympärysmitan, jonka jaoin kuuteen. Leikkelin sitten sivut suoriksi sen mukaan. Yllättävän säännöllisen näköinen siitä kuitenkin tuli. Täytteen tein vaniljanmakuisesta rahkasta ja kermavaahdosta, kaverina omatekoista mansikkahilloa. Pintaan laitoin vaniljanmakuista sokerikreemiä ja sokerimassaa on kuorrute. Ylijääneistä kakkupaloista muotoilin vuoret kakun päälle. Yksityiskohdat sokerimassaa, kivikko on turkinpippurirouhetta ja teksti suklaata. Valitan kuvan laatua, tuli hiukan kiire. Ei kakun, vaan juhliin lähtemisen kanssa:D


Suurensuuret onnittelut synttärisankareille ikäjärjestyksessä: Emil, Veli, Erik, Veli-Matti ja Janne!

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Häät+ristiäiset: unohtunut postaus, olen pahoillani!

Tyhjensin kamerasta kuvia koneelle ja kuvia selatessani hiipi mieleeni kauhea epäilys eräiden kuvien kohdalla. Heti piti asia tarkistaa, ja epäily osoittautui oikeaksi. Olen epähuomiossa jättänyt hyvän ystäväni häät+pojan ristiäiset kokonaan postaamatta! Satu, olen pahoillani, ei kyllä ole ollut tarkoitus!

No, parempi myöhään, kun ei silloinkaan. Häitä ja samalla ristiäisiä siis juhlittiin jo viime vuoden elokuussa. Lupasin hoitaa keittiöpuolen hommat ja samalla toimia morsiamen "pukijana." Toinen kaksosveljistäni toimi juhlissa tarjoilijan ominaisuudessa. Kakkujen suhteen toiveet olivat hääparilla selvät. Mansikkakermakakku, välissä lisänä banaania. Toiseksi kakuksi suklaamoussekakku, suklaata ja mansikoita toivottiin koristeiksi.

 Kermakakku

suklaamoussekakku

 "huomenkakku"

Hääpari oli itse hankkinut kakunkoristeet. Sen verran piti taasen säveltää, että tein "huomenkakun" eli sen ylimmän hääparin kakun, erilliselle telineelle, päälle laitoin sokerimassakuorrutteen ja puutarhasta keräsin muutaman ruiskaunokin. Tähän kakkuun nostin sitten kakunkoristeen. Näin ei koristeitakaan tarvinnut siirrellä mihinkään. Lisäksi tein juhliin voileipäkakun (ei kuvaa) ja pikkuleipiä, vastaavia kuin nämä täällä. Tosiaan, mieheni kuvasi nämä juhlat (ikäänkuin häälahjaksi), joten nämäkin kuvat ovat hänen ottamiaan. Kiitos siis hänelle.


Minä hänen
kanssaan kuljen.

Vaikka maailmojen
ääriin minä hänen
rinnallaan
matkaani taitan.

Hän on minulle siivet,
hän on minun valoni.

Häntä minä iäti
rakkaudellani kannan.


Onnea ja menestystä hääparille sekä onnittelut myös pienelle miehelle hienosta nimestä näin "hiukan" myöhästyneenä!

maanantai 9. tammikuuta 2012

Erityisruokavalio-ohjeita tarvitsevat!

Tuli mieleeni, että onko monellakin tarvetta erityisruokavalioleivonnaisten ohjeisiin, kakun täytteisiin, kahvitarjottaviin, leipiin ja muihin suolaisiin? Itselleni on työn puolesta sekä oman perheen allergioiden vuoksi kertynyt iso kasa hyväksi koettuja ohjeita erilaisia allergioita varten.


Laittakaa kommentteihin toivomuksianne/tarpeitanne, jos sellaisia on, voisin tehdä ohjeille omat kategoriat, jolloin ne olisi helppo tarvittaessa löytää. Blogista taitaa tällä hetkellä löytyä lähinnä ilman kananmunaa ja maitoa valmistettuja leivonnaisia, kun ne ovat näitä omiin tarpeisiin tulevien leivonnaisten rajoitteita.


sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Ristiäiskakku pojalle

Tuohon lähes naapuriin pyydettiin tekemään pojan ristiäisiin kakkua ja suostuin enemmän kuin mielelläni:) Kakun teon näihin juhliin otin lähestulkoon kunnia-asiana, joten paneuduin kakun tekoon antaumuksella. Toiveita ei sen kummemmin esitetty, muuta kuin että kermaa pintaan. Enkä ole oikein vieläkään päättänyt, onko toiveettomuus helpottava vai hankaloittava juttu kakkua suunnitellessa;) Etsin lukemattomista blogeista ideoita ja niitähän kyllä löytyi.

Tämä kakku on mitoitettu 20 hengelle ja on vähälaktoosinen. Kakkupohja on ihan peruspohja. Täytteeksi laitoin vaniljakiisseliä (ohje alempana), kermavaahtoa, mustikoita, vadelmia ja metsämansikkaa. Kakun pintaan laitoin kestävää Millacin kasvirsva-kermaseosta, josta tulee todella hyvä ja ihan valkoinen vaahto. Koristeet ovat sokerimassaa, kengät ihan ensimmäiset tekemäni, minkä valitettavasti huomaa:( Koristeiden alla on marenkirouhetta estämässä koristeiden kostumista. Samalla se esittää lunta, kun kerran näin talvisaikaan ristiäisiä juhlitaan.


Kuvasta on vielä sanottava sen verran, että kuvan laatu on pikkuisen paljon parempi, kuin omalla kamerallani ottamissa kuvissa. Lainasin miehen järjestelmäkameraa ja vaikka en ole järin hyvä kuvaaja, ottamani kuvat onnistuivat mielestäni hyvin. On kamerallakin näköjään aika paljon merkitystä kuvan laatuun. ..kaipa se on kameraostoksille lähdettävä..:)

Jaa, melkein unohtui, lupasin sen vaniljakiisselin ohjeen.


Vaniljakiisseli

                dl                   maitoa
¾                   dl                   sokeria
½                                        vaniljatankoa
2                    rkl                  maissitärkkelystä
3                                         kananmunan keltuaista
1                    rkl                  huoneenlämpöistä voita

Sekoita maito, vaniljatangon puolikas (pitkittäin halkaistu) ja puolet sokerista kattilassa. Kuumenna. Yhdistä maissitärkkelys lopun sokerin kanssa ja lisää niihin keltuaiset. Lisää keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen tilkka kuumaa maitoa, etteivät keltuaiset seuraavassa vaiheessa juoksetu. Kiehauta maitoseos ja lisää siihen keltuaisseos koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes näet ensimmäiset kuplat. Nosta kattila silloin heti kylmään vesihauteeseen ja sekoita, kunnes kiisseli on tasaista ja haaleaa. Lisää voi ja sekoita sileäksi. Poista vaniljatangon palat. Jäähdytä hyvin. (Kiisseli on sopivan paksua käytettäväksi juuri kakkujen väliin.)

 

Marenkikakku (maidoton)

Suunnittelin leipovani jotain herkkua loppiaiseksi, mutta juniorin kanssa sairastettu päivä, valvottu yö ja lauantaiaamuinen ensiavussa jonottaminen siirsivät leipomishommia vasta lauantai-iltapäivälle. Valinnan vaikeus iski ohjeen suhteen ja loppujen lopuksi kahvipöydän tarjottava syntyi kaiken muun leipomisen ylimäärä- ja sivutuotteista. Käykö muillekin näin..?;)

Tarina meni näin: Leivoin kakkupohjia sunnuntain kakkuun ja yhden varalle pakkaseenkin. Omien kanojen munimat munat ovat aika reilun kokoisia, joten taikinaa tuli hiukkasen reilusti. No, kaadoin sitten loput piirakkavuokaan ja paistelin kypsäksi. Sunnuntaiseen kakkuun ajattelin tehdä "oikean" vaniljakiisselin ja tarvitsin siihen keltuaisia. Valkuaisista ajattelin tehdä hiukan marenkeja, jotta saan niistä "lunta" sunnutaiseen kakkuun. Suunnitelma hyvä 10+, mutta aina nämä leivontahommat hiukan pääsevät lähtemään lapasesta. Niinpä taas eilenkin. Innostuin kokeilemaan "punaisesta" soijamaidosta maidotonta vaniljakiisseliä myös, tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Tarvitsin kastikkeisiin siis yhteensä kuusi keltuaista. Voitte arvata, attä myös valkuaisvaahtoa tuli koko reilusti. Keksin levitellä reilun kerroksen marenkia piirakkavuoasa paistetun kakkupohjan päälle ja löin uuniin. Lopuista tein marenkeja.

Tämä piirakkavuokaan tehty luomus päätyi kahvipöytään seuraavalla tavalla tuunattuna: Marengin päälle lusikoin maidotonta vaniljakastiketta, josta tuli oikein mainion makuista, sekä vadelmia, mustikoita sekä metsämansikoita. Tomusokeria hiukan päälle. ..Oli muuten erittäin hyvänmakuista. Meitä oli kolme kahvittelijaa ja piiraasta ei isoa palaa jäänyt.



Tässä vielä ohje:

pohja:

1          muna
1/3  dl  sokeria
1/4  dl  vehnäjauhoja
1/4  dl  perunajauhoja
(ripaus leivinjauhetta)

Vatkaa muna ja sokeri, lisää jauhot. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun piirakkavuokaan.
Paista 180 asteessa n. 10-15 min.

Marenki:
2      valkuaista
1 dl  sokeria

Vatkaa valkuiaset vaahdoksi, lisää hiljalleen sokeri. Levittele marenki huolimattomasti kypsän, hiukan jäähtyneen pohjan päälle. Paista 180 asteessa, kunnes marenki on saanut väriä.

Maidoton vaniljakiisseli:

                dl                   soijamaitoa (maustamaton, punasävyinen purkki)
¾                   dl                   sokeria
½                                        vaniljatankoa
2                    rkl                  maissitärkkelystä
3                                         kananmunan keltuaista
1                    rkl                  huoneenlämpöistä margariinia (maidoton, hopeinen sunnuntai)

Sekoita soijamaito, vaniljatangon puolikas (pitkittäin halkaistu) ja puolet sokerista kattilassa. Kuumenna. Yhdistä maissitärkkelys lopun sokerin kanssa ja lisää niihin keltuaiset. Lisää keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen tilkka kuumaa maitoa, etteivät keltuaiset seuraavassa vaiheessa juoksetu. Kiehauta maitoseos ja lisää siihen keltuaisseos koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes näet ensimmäiset kuplat. Nosta kattila silloin heti kylmään vesihauteeseen ja sekoita, kunnes kiisseli on tasaista ja haaleaa. Lisää margariini ja sekoita sileäksi. Poista vaniljatangon palat. Jäähdytä hyvin.


Lusikoi jäähtynyttä vaniljakiisseliä jäähtyneen marenkipinnan päälle, ripottele pinnalle pakastemarjoja (voi hiukan sulatella mikrossa, jos haluaa) sekä tomusokeria. Tarjoa heti. Pakastemarjat sulavat aika nopeasti ja pinta alkaa kostua.


keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Näkkileipää

Tämänpäiväiseksi leipäkokeiluksi valikoitui näkkileipä. Suurimpana syynä tähän oli suunnattoman näkkileivän himon lisäksi se, että sain joulupukilta lahjaksi näkkileipäkaulimen ja Leipä-kirjan. (Kraus, U., Mader, R. & Stapelfeldt, W. Leipä. Mielenkiintoista tietoa ja reseptejä, NGV.) Ja lisäsyyksi voisi laskea sen, että olimme tänään menossa vierailulle, jonne halusin viedä tuliaisiksi omien kanojen kananmunien lisäksi jotain lämpimäistä. 



NÄKKILEIPÄ

6 isoa tai 12 pientä palaa

vajaa 4         dl                   puolikarkeita vehnäjauhoja
               dl                   ohrajauhoja
1                    tl                    suolaa
30                 g                    voita
½                   palaa            tuoretta hiivaa
1                    rkl                  sokeria
               dl                   huoneenlämpöistä vettä

Siivilöi jauhot isoon kulhoon ja tee keskelle kuoppa, lisää suola ja voinokareet joukkoon. Liuota hiiva ja sokeri veteen, lisää kulhoon ja vaivaa notkeaksi taikinaksi. Anna taikinan nousta kulhossa peitettynä noin tunnin. Vaivaa taikina jauhotetulla työpöydällä ja kauli suorakulmaiseksi levyksi. Jaa levy 6 isoon tai 12 pienempään palaan. Painele haarukalla reikiä taikinaan. Paista leivät 200-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.  

Itse tein puolikkaasta taikinaa 6 palloa, jotka kaulin ensin taikinapulikalla ohuemmiksi ja sitten kuviokaulimella kuviot pintaan. Keskireiän painoin pienellä lasilla. Paistoin "reiät" myös, niistä tuli mukavia suupaloja. Lisäksi sivelin pinnan varovasti kostealla siveltimellä ja ripottelin pintaan auringonkukansiemeniä ja kaurahiutaleita. Siemenet antavat kivan maun leipiin. Toisen puolikkaan kaulin ohjeen mukaan levyksi pellille. Tein ohuemman, kuin ohjeessa, koska pidän ohuista näkkäreistä enemmän. 

Oma arvio:
Aivan mielettömän hyvänmakuinen näkkileipä! Taikina on nopeatekoinen ja helppo leipoa. Näistä saisi mahtavan makuisia pikkutarjottavia vaatimattomammillakin leivänpäällisillä. Itselle maistuivat mainiosti voin ja kylmän veden kera;) Ohjeen mukaan nämä kestävät pitkää säilytystä taikinan pienen vesiosuuden vuoksi. Ehkä pitäisi tehdä taikina vähintään tuplana, että jäisi jotain säilytettävääkin:)

tiistai 3. tammikuuta 2012

Uusi vuosi, uudet kujeet

Uusi vuosi tuo taas tullessaan uudet haasteet. Leipominen jatkuu toivon mukaan vilkkaampana ja tarkoitus olisi saada leipomukset hiukan ahkerammin blogiinkin asti:) Edelleen harkinnassa on laittaa blogiin näkyville Tulossa-osio, josta voi etukäteen kurkkailla, mitä tuleman pitää. Kommentteja olisi mukava saada asiaan liittyen ja vaikkapa ihan vierestäkin, niitä on mukava lukea:) Tammikuulle on tällä tietoa tulossa ainakin:


  • leipäkokeiluja mm. focaccia
  • ristiäiskakku
  • syntymäpäiväkakku(ja)

                                               (Kuva on otettu vuosi sitten, 2012 vuoden 
                                            vaihtuessa ei näillä leveysasteilla lunta juuri ollut)

Menestyksellistä alkanutta vuotta kaikille blogin lukijoille!

Turtles/Donatellokakku 3

6-vuotiaalle pojalle toivottiin Turtles-aiheista kakkua, vastaavaa kuin tämä. Donatello siis seikkailee tässäkin, kuvan vain vaihdoin, niin tylsähän ei saa olla, että saman kuvan maalaisi..;)
Kakun toivottiin riittävän kymmenelle, mutta sattui olemaan vain isoja pohjia valmiina, joten hiukan reilu tästä tuli. Valitan kuvan keltaisuutta, oli niin harmaa ilma, etten saanut millään värejä kohdalleen. Kuva on maalattu marsipaanille, reunoilla kerma ja hiukan piti vielä koristerakeita ripotella päälle. Tässäkin välissä lasten suosikki, vadelmamousse. 


Täytyy sanoa, että kyllä tuo maalaaminen on mukavaa puuhaa, hiukan kun on päässyt jo käsi harjaantumaan, ei aikaakaan mene samalla lailla kuin ensimmäisiä kuvia maalaillessa. Nämä taiteilut eivät jää nurkkiin pyörimään, kuten esimerkiksi öljyväri- tai akvarellimaalaukset, vaan tulevat syödyiksi ja taas pääsee maalaamaan uusia;)

Vielä joulutunnelmia


Vielä palaan hetkeksi joulunalusaikaan ja pipareiden tuoksuun. Piparitaikinan kauliminen tuotti minulle ongelmia ranteen takia, joten suurkiitos siskolleni, joka ystävällisesti kävi kaulimassa meille levyt valmiiksi:) Kotiin valmistui tänä vuonna lasten toivomuksesta pipariveturi. Koristelut jäivät aika vaatimattomiksi, mutta näin tänä vuonna.


Tässä on sekalainen seurakunta  koristeltuja pipareita. Ylimpänä näkyvät lasten koristelemat ja pakkaamat piparit opettajilleen ja nuorimmaisen eskariopettajille ja taksikuskille. Niiden takana pari lahjoiksi mennyttä lasipurkkia täynnä vaniljanmakuisia sydänmarenkeja. Nauhat vain puuttuvat. Takana kurkkivat pullapojat, joita monen vuoden tauon jälkeen tuli tehtyä lasten järjestämiin pikkujouluihin.


Edelleen lahjoiksi menneitä pipareita, nauhat vielä puuttuvat. Tietenkään ei tullut otettua näistä kuvaa ihan valmiina. Sama pää kesät, talvet..


Nämä marenkituutit menivät joulumyyjäisiin. Omasta mielestä näistä tuli tosi kauniita. Muutaman tein vielä joulupukin konttiinkin. Noniin, jospa nämä joulujutut sitten olisivat tässä. Paljon tuli tehtyä, mutta vähän kuvattua:(