maanantai 30. tammikuuta 2012

Paahtoleipää

Leipäkokeilut jatkuvat, vuorossa paahtoleipä. Leipä oli kyllä järkyttävän hyvän makuista, viipalointi ja paahtaminen onnistuivat todella hyvin. Nyt tein leivän ihan kirjan ohjeen mukaan, mutta tarkoitus on tehdä leivästä erilaisia muunnoksia, jahka tässä ehditään. Leivän paistoin leivinuunissa ja oma leipäni paistui 45 minuutissa kypsäksi. Viimeiset 10 min. leipä oli ilman vuokaa uunissa ja pinnasta tuli tosiaan mukavan rapea. (Alkuperäinen ohje kirjasta; Kraus, U., Mader, R. & Stapelfeldt, W. Leipä. Mielenkiintoista tietoa ja reseptejä, NGV.)


PAAHTOLEIPÄ
12 1/4 dl vehnäjauhoja
2          tl  suolaa
2½      dl vettä, huoneenlämpöisenä
2½      dl maitoa, huoneenlämpöisenä
1 pala     tuoretta hiivaa
100     g  pehmeää voita


Siivilöi jauhot kulhoon, lisää suola ja tee kuoppa keskelle. Sekoita vesi ja hiiva keskenään, lisää nämä ja maito kuoppaan. Lisää voinokareet ja sekoita ainekset karkeasti haarukalla. Vaivaa taikinaa käsin n. 5 min, kunnes se on notkeaa. Nostata peitettynä n. tunnin. (kaksinkertaiseksi) Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja laita voideltuun leipävuokaan. Anna nousta vielä 45-60 min. (vuoan kokoiseksi). Paista leipää 200 asteessa 50-60 min. 


Vinkki: Leivän kuoresta tulee rapea, kun otat leivän vuoasta 10 min. ennen paistoajan loppua ja paistat sen ilman vuokaa valmiiksi.

9 kommenttia:

  1. Oikein hienoa, että löytyy välillä leipääkin! Olet onnistunut hienosti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos:) Jostain syystä (?) makea ei nyt niin hyvin maistu ja ihan kiva muutenkin tehdä välillä suolaista. Muki kahvia tai teetä, paahdettu leipä ja käsityöt on lyömätön yhdistelmä näin pakkaskeleillä;)

    VastaaPoista
  3. Ohhoh, ihan täydelliseltä näyttävä leipä! Pitäisiköhän uskaltautua kokeilemaan reseptiä joskus... Minäkin liputan näin paukkupakkasilla höyryävän teen ja paahdetun leivän puolesta, tosin myös kahvikupponen ja pala kakkua piristävät kummasti talvista päivää. : )

    VastaaPoista
  4. Kiitokset! Ohje on ainakin todella helppo, eikä vaadi erikoisia aineksiakaan. Kokeile ihmeessä! ..Taidanpa laittaa kahvipannun puuhellan laidalle ja leivät paahtimeen, pakkasmittari näyttää -26 astetta pakkasta.

    VastaaPoista
  5. Syksynvärit puissa ja ensi kertaa leivinuunia hiljalleen lämmittänyt jo lauantai aamusta , kokeilen sinun reseptiä
    ja annan ajan kulua rauhassa.. t.vesa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä mitä parhain tapa viettää lauantaipäivää. Kiitos miellyttävästä kommentistasi:)

      Poista
  6. Niin syksyllä ehtii hyvin hiljentymään ja rauhoittaa hetki tulen ääressä , kokeilin myös tuota sinun reseptiä ilman vuokaa eli pellillä vaan uuniin .. Leivinuunissa oli hiukan liikaa lämpöä joten kuori meinasi palaa ja sisältä jäädä hiukan raa`aksi.. T.vesa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivinuunissa paisto tahtoo olla vähän semmoista. Voi harmi, toivottavasti leipäsi olivat kuitenkin syöntikelpoisia, etteivät menneet ihan hukkaan. Muuten, vanhan kansan mukaan leipä kannattaa leipoa näin yläkuulla, niin onnistuu paremmin. Eli ei muuta kuin uuden taikinan tekoon:)

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta. Leipä onnistui hyvin ja ohje oli tarpeeksi helppo aloittelijalle. Ohjeesta on kuitenkin jäänyt pois tärkeitä tietoja: kuinka monta leipää taikinasta tulee? Kuinka isosta leipävuoasta ohjeessa puhutaan? Kun tein taikinan, olin ihan siinä luulossa että taikinasta tulee yksi leipä, koska ohjeessa puhutaan vain yhdestä leivästä. Kuitenkaan taikina ei mahtunut minun leipävuokaan vaan siitä tulee mielestäni kaksi tavallisen kokoista paahtoleipää. Paistoin sitten yhden tosi ison leivän pellillä.

    VastaaPoista