lauantai 3. maaliskuuta 2012

Sydämelliset mansikka-tyrnileivokset

Osallistuin näillä leivoksilla Leivontafoorumin helmikuun haasteeseen, jonka aiheena oli punainen leipomus. Ensimmäiseksi tuli mieleen, että haluan tehdä ystävänpäivään soveltuvia leivoksia sydänaiheella. Makumaailmaan ei meinannut millään tulla hyviä ideoita. Pitkän pohdinnan päätteeksi päädyin mansikan ja tyrnin yhdistelmään. Tyrni antaa kivasti pirteyttä makuun sekä on kovasti terveellinen marja, sen sisältämien vitamiinien ja aineyhdisteiden uskotaan vaikuttavan suotuisasti mm. sydän- ja verisuonitaudeissa, ruoansulatuksen taudeissa ja tulehduksissa.

Vaikein juttu oli löytää sopiva mansikan ja tyrnin suhde. Tyrnin maku tuli helposti hallitsevaksi ja väri muistutti ennemminkin oranssia. Muutamien kokeilukertojen jälkeen omasta mielestä sopiva suhde löytyi. Leivospohjiksi päädyin tekemään buseepohjia. Niiden valmistuksessa ei käytetä rasvaa ja sokeriakin vain niukalti. Myös täyte on vähärasvainen.

Olin leivoksiin itse aika tyytyväinen, eivätkä koemaistajatkaan makua moittineet;) Silti oli todella yllätys päästä jaetulle neljännelle sijalle! Mahtava juttu, innostaa osallistumaan toistekin:) Kiitos kaikille äänestäjille ja kommentoijille! Täältä löytyvät kaikki haastetyöt ja pisteet.



SYDÄMELLISET MANSIKKA-TYRNILEIVOKSET

4-8 kpl leivoksia, koosta riippuen

Buseepohja:
3                    keltuaista
¼ dl               vettä
40 g              vehnäjauhoja (=reilu ½ dl)                     
3                    valkuaista
50 g              sokeria (=2/3 dl)
50 g              maissitärkkelystä (= n.1 dl)

Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Sekoita keltuaisten sekaan vesi ja vehnäjauhot. Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon varovasti keltuaisseos ja sen jälkeen maissitärkkelys. Nostele massasta lusikalla pyöreitä kiekkoja pellille leivinpaperin päälle. Paista 210 asteessa pinnaltaan kullanruskeiksi. Anna jäähtyä.

Täyte:
40 g              tyrnimarjoja (=n.3/4 dl)
100 g            mansikoita
20 g              sokeria (tai maun mukaan)

125 g            maitorahkaa
100 g            vispikermaa
17 g              vaniljakreemijauhetta

lisäksi itsetehtyä mansikkahilloa (hillosokeripaketin mukaan tehty)

Sulata marjat, kaada ”sulamismehu” erilliseen astiaan. Paseeraa marjat ja lisää sokeria makusi mukaan. Jätä ¼ dl sosetta kuorrutetta varten. Vatkaa kerma ja lisää rahka, vaniljakreemijauhe ja marjasose. Anna hetken maustua kylmässä.

Kostutus:
täytteiden marjojen sulamismehua vedellä laimennettuna ja sokerilisäyksellä. Kostuta buseepohjien pohjapuolet kevyesti mehulla.

Laita täyte isolla tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota täytettä renkaaksi leivospohjien reunoille. Lusikoi halutessasi keskelle mansikkahillosydän. Paina kansipuoli päälle. 

Päälle:
tomusokeria
tilkka vettä
¼  dl täytteen marjasosetta

Tee tilkasta vettä ja tomusokerista jämäkkä kuorrute. Tee marjasoseesta ja tomusokerista valkoista kuorrutetta ohempi kuorrute. Pursota leivosten päälle valkoisella kuorrutteella sydän, täytä keskusta punaisella kuorrutteella. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoamista.


Tässä vielä leivoksista saadut kommentit:

 ° Ihana yhdistelmä. Mansikka ja tyrni! Testaan näitä varmasti lähitulevaisuudessa!
° "Nämä leivokset ovat sydämellisiä kahdella tapaa, ulkonäöltään sekä sisällön puolesta.
Terveellinen tyrni kun tutkitusti ehkäisee mm. sydänsairauksia " Ihana ‚mainospuhe’
Nättejä, tosiaankin sydämellisiä leivoksia, ulkonäöltäkin Halkaistussa leivoksessa
näkyy kauniisti "hillosydän".
° Tyrni + mansikka tätä yhdistelmää pitää kokeilla.
° Ihania pikku leivoksia.
° Tykkään sydämellisyysideasta ja siitä, että käytetään tyrniä mansikan kaverina
° Kuin pienet makeat hampurilaiset
° Erikoisia....
° Nämä kuulostaa niin herkullisilta, että pitänee laittaa kokeiluun! Söpöjä ovat!
° Herttaiset leivokset. Mansikka ja tyrni yhdessä ovat kyllä kokeilemisen arvoinen juttu!
° Täyte kuulostaa superherkulliselta! Ulkonäkö tosi söpö. Punainen ilmenee
parhaiten leikkauspinnalta, mutta se ei haittaa. Voittaja!

° Kivan näköisiä.
° Aika mun makusen näkönen.
° Yksinkertainen, mutta nätti. Mukava yllätys leivoksen sisällä. Ystävänpäivään sopiva
muistaminen.
 

3 kommenttia:

  1. Paljon onnea ja iloa vauvasta !

    Oli hyvä, että laitoit leivoksesta leikkauspinnan näkyviin, se unohtuu usein.
    Sponsorin pakettin arvelen ilmestyvän tällä viikolla, ovat kuitanneet viestini torstaina.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Itsestä on aina kiva nähdä, miltä leivonnainen näyttää sisältä ja leikatusta leivonnaisesta saa muutenkin paremman kokonaiskuvan.

    VastaaPoista
  3. Onpa kyllä herkullisen näköiset leivokset! :-) Tyrni ei kuulu lemppareihini, mutta uskoisin että pitäisin siitä yhdistettynä makeaan mansikkaan :-)

    VastaaPoista