sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Hyvää Runebergin päivää!

Tänään vietetään kansallisrunoilija J.L. Runebergin syntymäpäivää. Päivä on liputuspäivä ja kahvipöytään katetaan perinteisesti Runebergin torttuja. Runebergin kerrotaan mielellään nauttineen näitä aamiaisella punssin kera.  

Runebergintorttu on murotaikinapohjainen leivonnainen,  johon lisätään mantelirouhetta, kardemummaa sekä  piparkakkumuruja. Jäähtyneet leivokset kostutetaan seoksella, jossa on yksi osa vettä, yksi osa rommia tai arrakkipunssia ja hieman sokeria. 

Tarina kertoo, että runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. (Lähde: Wikipedia)

Koska Runebergin torttujen ohjeessa on valitettavasti käytetty kananmunaa (ja joissain maitotuotteita), tein oman perheen Runebergin tortut  muunnelmana ilman kananmunaa ja maitoa. Ohjetta en tähän laita, sillä en ollut siihen täysin tyytyväinen, vaikka tortut ihan syömäkelpoisia olivatkin. Pitää jatkaa testailuja. 


Hyvää Runebergin päivää kaikille! 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti