maanantai 24. lokakuuta 2011

Marenki-omenapiiras

Tänä syksynä on tullut talkoomiehille ynnä muille kahvipöytään istujille leivottua omenapiirakka jos toinenkin. Tässä eräs kokeilu, joka oli kyllä kahvittelijoiden mielestä hyvää, kun taas omasta mielestä jokseenkin imelää. Tämä kakku oli lehtileikkeestä, jossa oli muutama amerikkalaistyylinen piirakkaohje. Koska omat kanat ovat munineet niin hyvin, yritin löytää munille käyttöä ja tähän piirakkaan laitettiin päälle marenki. Siinäpä syy tähän kokeiluun. Ohje oli amerikkalaiseen tyyliin "runsas", joten hiukan sovelsin. Alla kuitenkin alkuperäinen, sulkeissa omat muutokset.


Marenki-omenapiiras
4-6 hengelle

Taikina:
150   g    voita (laktoositon sunnuntai-margariini)
3,5   dl    vehnäjauhoja
1     rkl    tomusokeria
1     rkl    kylmää vettä
Täyte:
750  g    omenoita   (n. 300 g)
2      dl    sokeria    (n. 1 dl, silti liikaa)
0,5  rkl    kanelia    (vähensin myös)
0,5  rkl    calvadosta
Marenki:
6             munanvalkuaista   (3 munanvalkuaista)
9     rkl    sokeria   (4 rkl sokeria)

Nypi sormin rasva, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita jääkaappiin noin tunniksi. Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kääntele sokerin, kanelin ja calvadosin seoksessa. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä vuoan pohjalle. Pistele haarukalla ja esikypsennä 225-asteisessa uunissa 10 min. Kaada täyte vuokaan ja jatka paistamista n. 25 min. kunnes omenat ovat vähän pehmenneet. Ota piiras jäähtymään. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää varovasti sokeri ja levitä seos piirakan päälle. Paista 250 asteessa niin kauan, että pinta ruskistuu. Tarjoile haaleana.


Omana mielipiteenä voisin sanoa, että täytteiden määrä kuulosti jo ohjetta lukeissa aika reilulta, siksi pienensin ne jo tehdessä. Makeutta oli silti liikaa. Piirakasta söi kahdeksan henkeä, eikä kukaan ainakaan maininnut, että pala olisi ollut liian pieni..;) Ohjeessa mainittiin piirakan riittävän 4-6 hengelle. Itse tein piiraan Pyrexin pyöreään lasivuokaan (halk. 27 cm) ja yksi neljännes piirakasta omalla lautasella tuntuisi aika järeältä annokselta:) ..Mutta kukin makunsa mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti