torstai 27. lokakuuta 2011

Ruisleipää

Löysin vahingossa tieni Isoäidin reseptillä-blogiin, josta löytyi kiinnostavia perinnereseptejä. Niistä innostuneena kaivoin itsekin vanhan perintökeittokirjani esille. Ohjeita lukiessani päätin, että nyt ovat ilmat viilenneet jo sen verran, että voisin aloitella talvikauden leivontajuttuja. Ruisleivällä ja karjalanpirakoilla aloitinkin sitten, parhaita herkkuja! Tällä kertaa sain anopin avuksi leivontaan. Ruisleivän valmistusniksejä olen häneltä kaivannutkin, Hän itse kun tekee aivan mahtavan hyvää ruisleipää.

Ruisleivän juuren kaivoin pari päivää sitten pakasteesta sulamaan ja tiistaina laitoin taikinan tulemaan. Eilen oli juuri sitten lähtenyt kivasti happanemaan, joten leipää pääsi leipomaan. Anoppi neuvoi omia niksejään taikinan vastaamisen ja mykyjen tekemisen suhteen. Monta uutta asiaa taas tuli opittua tiellä kohti täydellistä ruisleipää, mm. taikinan vahvuudesta. Hiukan jäi minun taikinani kevyesti hapatetuksi, mutta se korjaantunee sitten ensi kerralla. Maku oli kuitenkin hyvä ja sehän lienee pääasia:) Tällä kertaa paistoimme leivät vielä sähköunissa, eikä niistä tule mitään verrattuna leivinuunissa paistettuihin. Tämän talon leivinuunia en ole vielä kokeillut lämmittää, kun toukokuussa vasta tänne muutimme. Kesä oli lämmittämättäkin riittävän kuuma:) Uuniin tutustuminen onkin seuraavaksi ohjelmassa. Ehkä anopin vinkit ovat siihenkin tarpeen, hänellä on kuitenkin tämän talon uunista jo lähes parinkymmenen vuoden paistokokemus. Viimeksi olen ruisleivän teosta kirjoitellut täällä. Heti huomasin yhden kohdan, jonka tein tällä kertaa eri tavalla. Suolan lisäys suoritettiin vasta taikinantekovaiheessa, raskiin sitä ei laitettu. Tässä tämänkertaisista tuotoksista kuvaa.


Koska asumme nykyisin täällä miehen kotitilalla, rauhassa maalla, on ollut mukavaa kun on saanut tehdä omilla pelloilla kasvatetusta rukiista leipää ja piirakoita. Tällä kertaa en karjalanpiirakoita näköjään huomannut kuvata, mutta leivonta jatkuu, jospa seuraavalla kerralla kuvaa ohjeen kera. Nyt tähän perään mainospätkä:

Oletko innokas ruisleivän leipoja tai maistuuko ruispuuro? Myymme omaa täysjyväruisjauhoa suoraan tilalta. Jauho on kivimyllyllä paikan päällä jauhettua ja soveltuu oikein hyvin leivän leivontaan, ruispuuroon, sämpylätaikinan sekaan tai vaikkapa kalojen leivitykseen tai mustikkarättänän valmistukseen. Jauhot eivät sisällä jauhoparanteita. Ota omat astiat mukaan tai osta kilon pusseissa.
Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä blogissa näkyvään sähköpostiosoiteeseen tai kommentoimalla tähän postaukseen. 

2 kommenttia:

  1. Johanna!! Olet ollut ajatuksissani ja ajattelin sinulle yksi päivä soittaa kunnes tajusin että puhelimen vaihdossa sun numero oli kadonnut minulta :( Harmitus iski ja sitten aloin vimmatusti etsimään tätä blogia jotta saisin jonkinlaisen yhteyden.. Toki nyt tuli mieleen että helpommin oisin varmasti sinut löytänyt ihan eniron tms sivuja apuna käyttäen! Ja kuinka osuvasti nyt löysin kun maailman parhaimpien herkkujen kuva on blogissa, Johannan tekemä ruisleipä <3 Voitko ottaa muhun yhteyttä mun sähköpostiin: outi1@hotmail.com
    Miten tässä on näin pitkä pätkä mennyt ettei olla oltu yhteydessä, minulla ainakin henk.koht. ikävä :)

    terveisin Outi Hallista, muistat varmaan :)

    VastaaPoista
  2. Moi! Aivan mahtavaa kuulla sinustakin jotain:) Laitoin sinulle s-postia, laita puhelinnumerosi minulle, niin voidaan soitella ja vaihtaa kuulumisia:)

    VastaaPoista