sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Marenkikakku (maidoton)

Suunnittelin leipovani jotain herkkua loppiaiseksi, mutta juniorin kanssa sairastettu päivä, valvottu yö ja lauantaiaamuinen ensiavussa jonottaminen siirsivät leipomishommia vasta lauantai-iltapäivälle. Valinnan vaikeus iski ohjeen suhteen ja loppujen lopuksi kahvipöydän tarjottava syntyi kaiken muun leipomisen ylimäärä- ja sivutuotteista. Käykö muillekin näin..?;)

Tarina meni näin: Leivoin kakkupohjia sunnuntain kakkuun ja yhden varalle pakkaseenkin. Omien kanojen munimat munat ovat aika reilun kokoisia, joten taikinaa tuli hiukkasen reilusti. No, kaadoin sitten loput piirakkavuokaan ja paistelin kypsäksi. Sunnuntaiseen kakkuun ajattelin tehdä "oikean" vaniljakiisselin ja tarvitsin siihen keltuaisia. Valkuaisista ajattelin tehdä hiukan marenkeja, jotta saan niistä "lunta" sunnutaiseen kakkuun. Suunnitelma hyvä 10+, mutta aina nämä leivontahommat hiukan pääsevät lähtemään lapasesta. Niinpä taas eilenkin. Innostuin kokeilemaan "punaisesta" soijamaidosta maidotonta vaniljakiisseliä myös, tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Tarvitsin kastikkeisiin siis yhteensä kuusi keltuaista. Voitte arvata, attä myös valkuaisvaahtoa tuli koko reilusti. Keksin levitellä reilun kerroksen marenkia piirakkavuoasa paistetun kakkupohjan päälle ja löin uuniin. Lopuista tein marenkeja.

Tämä piirakkavuokaan tehty luomus päätyi kahvipöytään seuraavalla tavalla tuunattuna: Marengin päälle lusikoin maidotonta vaniljakastiketta, josta tuli oikein mainion makuista, sekä vadelmia, mustikoita sekä metsämansikoita. Tomusokeria hiukan päälle. ..Oli muuten erittäin hyvänmakuista. Meitä oli kolme kahvittelijaa ja piiraasta ei isoa palaa jäänyt.



Tässä vielä ohje:

pohja:

1          muna
1/3  dl  sokeria
1/4  dl  vehnäjauhoja
1/4  dl  perunajauhoja
(ripaus leivinjauhetta)

Vatkaa muna ja sokeri, lisää jauhot. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun piirakkavuokaan.
Paista 180 asteessa n. 10-15 min.

Marenki:
2      valkuaista
1 dl  sokeria

Vatkaa valkuiaset vaahdoksi, lisää hiljalleen sokeri. Levittele marenki huolimattomasti kypsän, hiukan jäähtyneen pohjan päälle. Paista 180 asteessa, kunnes marenki on saanut väriä.

Maidoton vaniljakiisseli:

                dl                   soijamaitoa (maustamaton, punasävyinen purkki)
¾                   dl                   sokeria
½                                        vaniljatankoa
2                    rkl                  maissitärkkelystä
3                                         kananmunan keltuaista
1                    rkl                  huoneenlämpöistä margariinia (maidoton, hopeinen sunnuntai)

Sekoita soijamaito, vaniljatangon puolikas (pitkittäin halkaistu) ja puolet sokerista kattilassa. Kuumenna. Yhdistä maissitärkkelys lopun sokerin kanssa ja lisää niihin keltuaiset. Lisää keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen tilkka kuumaa maitoa, etteivät keltuaiset seuraavassa vaiheessa juoksetu. Kiehauta maitoseos ja lisää siihen keltuaisseos koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes näet ensimmäiset kuplat. Nosta kattila silloin heti kylmään vesihauteeseen ja sekoita, kunnes kiisseli on tasaista ja haaleaa. Lisää margariini ja sekoita sileäksi. Poista vaniljatangon palat. Jäähdytä hyvin.


Lusikoi jäähtynyttä vaniljakiisseliä jäähtyneen marenkipinnan päälle, ripottele pinnalle pakastemarjoja (voi hiukan sulatella mikrossa, jos haluaa) sekä tomusokeria. Tarjoa heti. Pakastemarjat sulavat aika nopeasti ja pinta alkaa kostua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti