torstai 30. syyskuuta 2010

Oikeeta pullaa

Arvontavastauksissa taisi olla toive uusista pullaohjeista. No, tämä ei ole mitenkään erikoinen ohje, ihan peruspullaa vain. Omalla kohdalla silti harvinaisuus, kun käytin taikinaan maitoa ja oikeaa voita. Olen jo kohta kymmenen vuotta tehnyt pullataikinan veteen ja margariiniin allergioiden vuoksi. Tässä teille iltapalaksi tuoretta pullaa, tätä kirjoittaessa keittiöstä hiipii nenään kanelin ja tuoreen pullan tuoksu. Vielä kun saisi lasin kylmää maitoa.. nam!


Oikee pullataikina

5     dl   kevyt- tai täysmaitoa
1      tl   suolaa
2     dl   sokeria
½    rkl  kardemummaa
2   pss  kuivahiivaa
12-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
175 g    voita
(Taikinaan voi lisätä kananmunan, jos haluaa. Itse en käytä, kun pullasta tulee niin nopeasti vanhan makuinen)

Mittaa reilusti kädenlämpöinen (42 astetta) maito yleiskoneen kulhoon, lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää nesteen joukkoon. Lisää puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää sula voi ja jauhoja. Vaivaa hetki suuremmalla teholla. Varo lisäämästä liikaa jauhoja, ettei taikinasta tule kovaa.

Peitä kulho liinalla ja annata taikinan kohota. Itse lämmitän uunin 45 asteeseen ja kohotan taikinan siellä. (kärsimätön kun olen..) Leivo taikina pulliksi ja kohota toisen kerran. Voitele halutessasi kananmunalla ja koristele. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa, kunnes pullat ovat kauniin värisiä.

Itse tein tällä kertaa korvapuusteja (en olekaan tehnyt valovuosiin) ja omia suosikkejani, voisilmäpullia. Ja kylläpä vain maistuivatkin oikeaan voihin leivotut pullat taivaallisilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti