torstai 30. syyskuuta 2010

Sämpylää iltapalaksi

No joo.. Mun piti päättää tämä kuukausi tuoreiden pullien kuviin ja tunnelmiin, mutta tuli vähän huono omatunto, kun tuo meidän isäntä jääpi ilman pullia, kun hän ei voi tuota maitoa käyttää. Toinen on koko päivän ahkeroinut ulkoilmassa, mm. perunannostossa ja autorempassa, niin pitihän hänellekin jotain tuoretta leipoa. Tein sitten pienen erän sämpylöitä ilta/aamupalaksi. Ohjeenkin tähän laitan, vaikka onkin ihan perusresepti. Minä tästä lähdenkin katsomaan, josko tuo perheen miesväki tuolta ulkoa malttaisi sisäistyä.


Kauraiset sämpylät

5     dl   vettä
1½  tl    suolaa
2     rkl  sokeria
5     dl   kauraista sämpyläjauhoseosta
5-7 dl    puolikarkeita vehnäjauhoja
1    pss kuivahiivaa
½   dl    rypsiöljyä

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen suola, sokeri ja sämpyläjauhoseos. Sekoita ja lisää pieneen vehnäjauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jätä mieluummin hiukan löysäksi. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja anna kohota. Alusta taikina leivinpöydällä pötköksi. Leikkaa pötkö viipaleiksi ja nosta viipaleet leikkuupinta ylöspäin pellille. Käytä leipoessa reilusti jauhoja. Anna sämpylöiden kohota ja paista 230 asteessa kauniin ruskeiksi.



Ps. Sämpylöiden vieressä pilkottaa purkkirivi omenahilloa, sitä on tänä syksynä saanut tehdä ihan kyllästymiseen asti.  ...ja vielä olisi parin puun omenat odottelemassa. No, säilöntä on oikeastaan ihan kivaa..;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti