tiistai 28. syyskuuta 2010

Omenamantelikakku

*Piirtää Suunnattoman Isoa Rastia Seinään* Sen verran harvinaista on, että minä teen minkäänlaisia leipomuksia täysin ohjeen mukaisesti, saati sitten kakkua. Sisko perheineen järjesti maallemuuton kunniaksi ihan lähipiirin kesken tuparit ja lupasin tehdä juhlaan kakun. Olen monesti ihaillut Timo Aleniuksen kirjasta; Mestari Aleniuksen kakkuklassikot, upeaa omena-mantelikakun kuvaa. Nyt päätin sitten kokeilla ohjetta ja noudatinkin sitä lähes orjallisesti.

Tähän kohtaan on tunnustettava, että kakkupohjassa vähän oikaisin. Ohjeen mukaan pohjaan lisätään mantelijauhetta, mutta minulla sattui olemaan valmiina kuuden munan kakkupohja ja käytin sitä. Tässä kuvat ja ohjetta seuraa perässä. Ohje siis em. kirjasta.


Omenamantelikakku

6 munaa
2dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3/4 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kuivat aineet varovasti sekoittaen. 
Kaada 22 cm:n vuokaan, paista 180 asteessa 35-45 min.

Kostutus
2 ½ dl omenamehua (itse en kostuttanut ollenkaan, eikä mielestäni tarvinnutkaan.)

Täytteet
Omenahilloke
500 g omenalohkoja, happamista omenoista
ilman siemenkotaa ja kuoria                                 (käytin vastavanlaista itsetekemääni
½ dl vettä                                                                  omenahilloa)
150 g hillosokeria


Keitä omenalohkoja, vettä ja sokeria miedolla lämmöllä, kunnes osa omenoista 
on soseutunut. Jäähdytä hilloke.


150 g mantelimassaa


Vaniljakiisseli
2 dl maitoa
3 rkl sokeria
2 munankeltuaista
2 rkl Maizena-maissitärkkelystä
1/3 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl voita

Sekoita ainekset vaniljasokeria ja voita lukuunottamatta ½ dl:aan kylmää maitoa ja lisää seos edelleen 1½ dl:aan kiehuvaa maitoa koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää lopuksi joukkoon vaniljasokeri ja voi ja jäähdytä.


Vaniljakerma
2 dl kuohukermaa
em. vaniljakiisseli

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljakiisseli.


Päälle
3 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Viimeistelyyn 
150 g paahdettuja mantelilastuja
3 marsipaaniomenaa


Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, levitä ensiksi puolet omenahillokkeesta, raasta sitten päälle mantelimassaa. Levitä tämän jälkeen puolet vaniljakermasta. Täytä toinen väli samoin. Kun kakku on hyytynyt jämäkäksi, kuorruta se sokerittomalla kermavaahdolla. Merkitse kakun pinta säteittäin kahteentoista osaan ja pursota 6-8- nron tyllalla kakun pintaan keskustaa kohden ohenevia koristeraitoja. Ripottele pinnoille mantelilastuja. Viimeistele ripottelemalla päälle tomusokeria ja laita marsipaaniomenat kakun keskelle.

Tein vielä pienen maidottoman kakun miehelleni. Vaniljakerman tilalla käytin kauravaniljakastiketta ja päälle vatkasin Sunnuntai kuohkeaa vispiä. Vaahdosta en saanut kovin jämäkkää, mutta pysyi silti välttävästi kakun päällä. Maku oli kyllä omaankin suuhun ihan kelvollinen.


Sitten sekä oma, että makuraadin mielipide: Maku oli todella kotoinen, ei liian makea. Ulkonäkö ihanan syksyinen ja omenat olivat kuulemma hyvin aidon näköisiä. Ilman kostutustakin kakku oli riittävän kostea, täytin kakun edellispäivänä. Tätä tullaan tekemään yhteisiin juhliin jatkossakin, sen verran yksimielinen tämä raati oli:) Suosittelen lämpimästi!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselle! Upeita kakkuja olette taas väsänneet. Mahtavat etenkin nuo hääkakut.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kokeile ihmeessä tätä omenamantelikakkua, oli todella hyvää. Ja pitkän näköisestä ohjeesta huolimatta aika nopea ja helppo tehdä:)

    VastaaPoista